Συνδεσμος Οιτυλιωτων

Αθήνα, Αττικής
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Αρετή Βελλοπούλου-Ζαρρέα

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΟΙΤΥΛΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΜΑΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




ΔΙΠΛΕΣ

ΥΛΙKA :

5 αυγά (τα 2 μόνο τον κρόκο).
1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία η σόδα
Αλεύρι όσο πάρει (μέχρι ένα κιλό)
Λάδι

Εκτέλεση:
Τρίβουμε το αλεύρι με λίγο λάδι η βούτηρο, προσθέτουμε τα υλικά και ζυμώνουμε καλά.
Το μυστικό είναι η ζύμη να είναι πολύ μαλακή.
Ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά φύλλα, τα κόβουμε με τη ροδέλα σε τετράγωνα κομμάτια και με τη βοήθεια δύο πιρουνιών τυλίγουμε τηγανίζοντας σε πολύ καυτό λάδι.

Στραγγίζουμε, μελώνουμε και μαζί με τριμμένο καρύδι είναι έτοιμες για απόλαυση.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ
(ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ)

ΥΛΙKA :

750γρ. ανάλατο τυρί η ανθότυρο
3 αυγά
2 - 2,5 φλιτζάνια γάλα                                                                           
2 κουταλιές αλεύρι για πίτες
Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση:
Aνακατεύουμε τα υλικά
Ανοίγουμε ένα φύλλο χωριάτικο καί στρώνουμε το ταψί μας
Προσθέτουμε τα υλικά και διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50-60 λεπτά


ΓΑΛΟΠΙΤΤΑ
ΥΛΙKA :

1 λίτρο γάλα
8 αυγά
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1,5 φλιτζάνι ζάχαρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 βανίλια
Ξύσμα ποργοκαλιού η λεμονιού


Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε την κρέμα ως που να δέσει σε χαμηλή φωτιά
Ανοίγουμε ένα φύλλο χωριάτικο, στρώνουμε το ταψί μας
Ρίχνουμε την κρέμα και διπλώνουμε στις άκρες το φύλλο
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50-60 λεπτά
Με κανέλλα σερβίρετε χλιαρή
ΣΥΓΚΛΙΝΟ           

Το σύγκλινο είναι χοιρινό καπνιστό που το έχουν καπνίσει με φασκόμηλο.
Παρασκεύαζεται στή Μάνη και τρώγεται σκέτο σαν μεζές η σε ομελέτα.
Το βρίσουμαι στα κρεοπολεία της Μάνης.

    syntagi pasto kai loukaniko Manis me krasi: simply the best




ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ :
Ενάμιση κιλό Σύγκλινο (το κάθε κομμάτι σύγλινο να είναι κομμένο όσο είναι μια γροθιά).
3 κούπες τσαγιού νερό
3 κούπες τσαγιού στυμμένο πορτοκάλι, 
λίγο αλάτι,
λίγο πιπέρι
πορτοκαλόφλουδες .

Προσοχή (τις φλούδες από τα πορτοκάλια που στύψαμε τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σύγκλινο. Μπαίνουν επάνω από τα σύγκλινα ίσα ίσα να έρχονται σε επαφή με το ζουμί τις κατσαρόλας ).

Τα βάζουμε όλα μαζί για βράσιμο σε μέτρια φωτιά . Επειδή  το Σύγκλινο είναι ήδη καπνισμένο το αφήνουμε μισή ώρα με 45 λεπτά να βράσει μέχρι να πιεί τα 2 / 3 των ζουμιών. (δεν πετάμε ποτέ τον ζωμό που έχει μείνει από το βράσιμο του σύγκλινου).

Ο ζωμός που μένει μετά το βράσιμο λέγεται ΓΛΙΝΑ*. Σε αυτό το ζουμί (όταν κρυώσει έχει την αίσθηση του κολλώδες) μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και μήνες το σύγκλινο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη χωρίς να πάθει τίποτα.

Το Σύγκλινο είναι έτοιμο να φαγωθεί σκέτο σαν μεζές ή Σφογγάτο (ομελέτα με αυγά και πατάτες).

Οι πορτοκαλόφλουδες είναι για τους μερακλήδες. Μπορούν να φαγωθούν μόνο την ίδια μέρα που βράσαμε το σύγκλινο.

Η γλίνα* είναι ιδανική  για την ομελέτα. Για να τηγανίσουμε βάζουμε  ως συμπλήρωμα του ελαιόλαδου λίγη γλίνα. Δίνει πλούσιο και δυνατό άρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου