Συνδεσμος Οιτυλιωτων

Αθήνα, Αττικής
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Αρετή Βελλοπούλου-Ζαρρέα

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΟΙΤΥΛΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

3 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΜΑΝΩΛΙΑΣΣΑ - ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ - ΧΑΡΑΔΡΑ ΒΙΚΟΥ - ΜΕΤΣΟΒΟ


Ο Σύνδεσμος Οιτυλιωτών στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό, διοργανώνει 3 ήμερη εκδρομη στήν περιοχή των Ιωαννίνων, απο 21/2 - 23/2/2013, με σκοπό να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννίνων. 
 
Στις 22 Φεβρουαρίου 2013 ο Δήμος Ιωαννίνων έχει προγραμματίσει Ομιλία του Κυρίου Σαράντου Καργάκου, ιστορικού-συγγραφέα, με τίτλο Η Συμβολή των Μανιατών στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Ηπείρου. Επίσης θα προβληθεί η ιστορική ταινία της εκπαιδευτικού Παρασκευής Τσιάρα και θα ακολουθήσουν δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους Μανιατών.
(Επιμέλεια ιστορικού υλικού - συντονισμός: υπ. Διδάκτωρ - Φιλόλογος, Ελένη Κούβαρη – Αίθουσα «Β.Πυρσινέλλας» 7 μμ – Διοργάνωση: Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Δήμος Ιωαννίνων, σύλλογοι Μανιατών – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων).
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΡΟΜΗΣ
 
1η μέρα Αθήνα - Μουσίο Βρέλλη - Ιωάννινα :
Αναχώρηση 7.00 το πρωί από Ομόνοια (αρχές 3ης Σεπτεμβρίου), για τον ΙΣΘΜΟ που θα έχουμε την πρώτη μας στάση. Στην συνέχεια μέσω γέφυρας Ρίου-Αντίριου φθάνουμε στην όμορφη ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, ελεύθερος χρόνος για ξακούραση και γέυμα. Συνεχίζουμε για την Άρτα και άφιξη στα Ιωάννινα.  Επίσκεψη στο Μουσειο Βρέλλη με τα κέρινα ομοιώματα, μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ηπείρου.  Θα δούμε το κρυφό σχολείο, τους δασκάλους του γένους, την σφαγή του Αλή Πασά, την Κυρά Βασιλική κ.α. Στην συνέχεια, ελεύθερος χρόνος γιά όσους θέλουν μετάβαση με το καραβάκι στο γραφικό νησάκι ή για να γνωρίσουμε την παλιά πόλη και το κάστρο.  'Αφιξη στο πολυτελές κεντρικό ξενοδοχείο μας GRAND SERAI 5*, δείπνο και διανυκτέρευση.
 
2η μέρα Μανωλιάσσα - Κόνιτσα Μονοδένδρι - Ιωάννινα :
Πρόγευμα και αναχώρηση για το θρυλικό χωριό Μανωλιάσσα, χτισμένο στο οροπέδιο που σχηματίζουν οι δυτικές πλαγιές του ομώνυμου βουνου, σε υψόμετρο 850μ.  Το 1912-13 στα βουνά της Μανωλιάσσας δόθηκαν οι αποφασιστικές μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.  Σύμβολο αγώνα & πάλης για την ανεξαρτησία και ελευθερία, το όνομα της, αναφέρεται στο μηνείο του ΄Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα στην Αθήνα. Μετά την άφιξη μας θα παρακολουθήσουμε τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Μανιατών.  Συνεχίζουμε την ωραία διαδρομή μας για τα γραφικά παραδοσιακά χωριά του Δυτικού Ζαγορίου Πεδινά, Βίτσα, Μονοδένδρι και Αγ. Παρασκευή.  Η Μονή Αγ. Παρασκευής Μονοδενδρίου είναι κτισμένη σε απόσταση 600 περίπου μέτρων από την πλατεία του οικισμού του Μονοδενδριού και δεσπόζει στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, σε ένα τοπίο συγκλονιστικού κάλλους.  Σύμφωνα με την παράδοση χτίσθηκε από ασκητές, οι οποίοι από τον 130 αιώνα ασκήτευσαν στις σπηλιές που υπάρχουν βορειοδυτικά από το μοναστήρι.  'Οπως συνάγεται από επιγραφή που σώζεται στο υπέρθυρο του κυρίως ναού, ο ναός ανηγέρθη και ιστορήθηκε το 1412-13, από τον άρχοντα Μιχαήλ Βοεβόδα το Θεριανό, και την Χαράδρα Βίκου, ένα μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη με αναφορά και στο βιβλίο Γκίνες, ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου. Η αρχή του είναι από τη Γέφυρα του Κόκκορου και το τέλος του στη γέφυρα Βοίδομάτη. Το πλάτος της χαράδρας στη βάση (κοίτη) κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και το μήκος είναι περίπου 12 χιλιόμετρα. Εκεί μεσα ο επισκέπτης θα βρεθεί στον κόσμο της ησυχίας, στο βασίλειο των αετών και των αγριμιών.  Παραμονή για γεύμα στο Μονοδένδρι όπου θα έχουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις παραδοσιακές πίτες, ελεύθερος χρόνος.  Κατόπιν, επιστροφή στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τις επίσημες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης στο πνευματικό κέντρο του δήμου Ιωαννίνων.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
 
3η μέρα Ιωάννινα - Εγνατία Οδός - Μέτσοβο - Αθήνα :
Πρωινό και ξεκινάμε για το γραφικό Μέτσοβο, μέσω της Νέας Εγνατίας Οδού.  Το Μέτσοβο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, της Πίνδου. Θα επισκεφθούμε τα διατηρητέα μνημεία, το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι), το αρχοντικό του εθνικού μας ευεργέτη Τοσίτσα-Αβέρωφ, και την τοπική αγορά με τα 2 φημισμένα τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.  Στήν χωμόπολη λειτουργεί αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και το χειμώνα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.  Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. ΑΒΕΡΩΦ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20υ αιώνα. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά "μέτσκα" (αρκούδα) και "όβο" (χωριό).  Επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση και φαγητό καθοδόν.
 
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :    149 ευρω   (Μονόκλινο + 70 Ευρώ)
 
Περιλαμβάνονται:
 
* Μεταφορές/εκδρομές/περιητήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
* Διαμονή στο Ξενοδοχείο Grand Serai 5*
* Πλούσια ημιδιατροφή
* Αρχηγός / συνοδός, Φ.Π.Α.
 
 
Δεν περιλαμβάνονται: Είσοδοι σε μουσεία -αρχαιολογικούς χώρους, αχθοφορικά, φιλοδωρήματα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου